Ergonomisch zitten
Niemand zit op dezelfde manier en toch wil iedereen comfortabel zitten. Dat is eigenlijk best moeilijk als je nagaat dat iedereen anders in elkaar zit. De ene persoon heeft een langere rug dan de ander en een ander heeft weer kortere bovenarmen en langere onderbenen dan de ander en dan hebben we het nog niet gehad over de totale lengte of het lichaamsgewicht!
Je kunt dan op je vingers wel uittellen dat we niet allemaal hetzelfde in elkaar steken en dus al helemaal niet allemaal prettig en comfortabel kunnen zitten in dezelfde stoel laat staan werken achter een bureau in dezelfde bureaustoel. De nieuwe generatie bureaustoelen zijn dan ook uitgevoerd met allerlei ondersteuningspunten en verstelbare mogelijkheden om een zo hoog mogelijk comfortabel niveau te kunnen behalen per individu. Zoals b.v. een in hoogte verstelbare rugleuning of een verstelbare lendensteun zodat de holling in de onderrug op de juiste plaats ondersteuning krijgt.
Op de meeste bureaustoelen zit tegenwoordig wel een kantelmechaniek met instelling op lichaamsgewicht (zodat je niet meteen achterover valt als je de synchroonmechaniek activeert). Maar een ergonomische bureaustoel heeft ook een zitting die je in diepte kunt verstellen zodat je met erg lange benen toch een maximaal draagvermogen behaalt per vierkante cm en niet het idee hebt dat je op het puntje van je bureaustoel zit.
En uiteraard armleggers die in hoogte verstelbaar zijn en wellicht ook in diepte zodat je met kortere bovenarmen toch wordt ondersteund en met een slanke taille toch kunt aanschuiven aan de bureautafel zonder dat de armleggers in de weg zitten.
Volop mogelijkheden dus om ergonomisch te zitten volgens de NEN-norm zoals ARBO dienst dat graag ziet. Er zijn tegenwoordig zelfs veel vaker 4D-armleuningen die individueel in alle richtingen versteld kunnen worden, zo ook in breedte. Zo vindt iedereen ineen mum van tijd de juiste positie die voor die werknemer het meest aangenaam is.